Američki vojni brod usidrio se u Sredozemnom moru kod Pojasa Gaze.      Foto: AA

Američki vojni brod usidrio se u Sredozemnom moru kod Pojasa Gaze.

"Brod američke mornarice usidrio se u četvrtak navečer nekoliko nautičkih milja od obale u središnjem dijelu Pojasu Gaze", javlja reporter agencije Anadolu.

Usidreni brod će učestvovati u izgradnji plutajućeg pomorskog pristaništa koje je SAD najavio u martu. Plutajući dok ima za cilj dopremanje humanitarne pomoći morem u Gazu.

Centralna komanda vojske SAD-a (CENTCOM) najavila je 10. marta slanje prvog broda u istočni Mediteran kako bi pomorskim putem pružio humanitarnu pomoć Pojasu Gaze.

Ranije je američki predsjednik Joe Biden rekao da će njegova zemlja izgraditi privremeni mol na obali Pojasa Gaze kako bi isporučila još humanitarne pomoći.

Još jedan dio betonskog masiva, koji počinje od obale najjužnijeg područja grada Gaze, je u izgradnji s ciljem dopune američkog mola koji će biti izgrađen u naredna dva mjeseca.

Prema lokalnim palestinskim izvorima, pristanište se gradi na obali Gaze od ruševina kuća i zgrada koje je Izrael uništio tokom napada koji traju više od pola godine i u kojima je ubijeno više od 34.300 Palestinaca.

TRT Balkan / agencije