Agencija za obrambenu sigurnosnu saradnju obavijestila je Kongres da je danas izdala potrebnu potvrdu kojom se obavještava o ovoj prodaji.     Foto: Reuters

U pisanoj izjavi Ureda za političko-vojna pitanja Ministarstva vanjskih poslova navedeno je da je državni sekretar (Antony Blinken) odobrio moguću inostranu vojnu prodaju metaka M107 155 mm i pripadajuće opreme izraelskoj vladi za procijenjeni iznos od 147,5 miliona dolara.

Agencija za obrambenu sigurnosnu saradnju obavijestila je Kongres da je danas izdala potrebnu potvrdu kojom se obavještava o ovoj prodaji.

U saopćenju je navedeno da je Blinken detaljno obrazložio Kongresu da postoji "hitno stanje koje zahtijeva hitnu prodaju vojnog materijala i usluga vladi Izraela u interesu nacionalne sigurnosti", a u skladu s članom 36. (b) Zakona o kontroli izvoza oružja, "odstupili su zahtjevi Kongresa za reviziju".

U izjavi je dodano: "Sjedinjene Američke Države predane su sigurnosti Izraela. Pomaganje Izraelu da razvije i održi snažnu i spremnu sposobnost samoodbrane od vitalnog je značaja za nacionalni interes Sjedinjenih Američkih Država."

Uz to, navedeno je da ova vojna oprema i podrška Izraelu "neće promijeniti temeljnu vojnu ravnotežu u regiji" te je istaknuto da je "dužnost svih zemalja" koristiti municiju u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom.

TRT Balkan / agencije