Na ovoj fotografiji od 1. juna 2017. Israa Enan nosi hidžab tokom intervjua u srednjoj školi Deering u Portlandu.      Foto: AP

Učenica 8. razreda čarter-škole u Massachusettsu optužena je zbog nošenja hidžaba.
Član porodice učenice „Mystic Valley Regional“ čarter-škole objavio je na društvenim mrežama sliku "Obrasca o usklađenosti školske uniforme" koju je učenica dobila od učiteljice za hidžab u četvrtak. U opisu prekršaja, riječ za maramu koju nose muslimanke pogrešno je napisana, kao "jihab".

Škola je u priopćenju poslanom e-poštom rekla da dopušta učenicima da nose vjersku odjeću "kao izraz svojih iskrenih uvjerenja", ali traži od učenika da dostave pismo "u kojem član njihove vjerske institucije izražava tu želju".

Školski nadzornik Alex Dan rekao je da učenica nije snosila nikakve posljedice i da je obrazac poslan kući trebao započeti razgovor s porodicom o dobivanju vjerskog smještaja. Ali Dan je priznao da je situacija bila pogrešno riješena.

"Iako bismo željeli ponoviti da cijenjeni član osoblja koji nadzire proces ne bi trebao snositi odgovornost za ono što se dogodilo, razumijemo kako je naše postupanje sa situacijom djelovalo neosjetljivo i radujemo se što ćemo iskoristiti ovaj trenutak kao priliku za učenje i poboljšati naše politike i procedure", navodi se u priopćenju škole.

Izvršna direktorica CAIR-Massachusettsa Tahirah Amatul-Wadud rekla je da nošenje hidžaba ili druge vjerske odjeće ne bi trebalo zahtijevati od porodice da traže smještaj.
“Voljela bih da se ta učenica nikada ne mora opravdavati zbog toga šta nosi”, rekla je u nedjelju.

Škola je odavno na meti kritika

Regionalna škola „Mystic Valley Regional“ također se našla na meti kritika 2017. zbog mjera zabrane ekstenzija pletenica.

Roditelji tada 15-godišnjakinja rekli su da su njihove kćeri blizanke, koje su crne boje kože, kažnjene zbog nošenja ekstenzija, dok bijele učenice nisu kažnjene zbog kršenja propisa o frizurama.

Nakon žestokih kritika, uključujući i one od državne tužiteljice demokratske države Massachusetts Maure Healey, škola je odustala od tih mjera.

U julu je republikanski guverner Charlie Baker potpisao zakon potaknut tim incidentom kojim se zabranjuje diskriminacija temeljena na prirodnim i zaštitnim frizurama - kao što su afrofrizure, kukurek ili usko uvijeni uvojci - na radnim mjestima, u školskim okruzima i školskim organizacijama u državi.

TRT Balkan