"Ne, nema nikakvih dokaza i, u stvari, ono što znamo da je slučaj jeste da je ISIS-K zapravo, po svemu sudeći, odgovoran za ono što se dogodilo", kazala je Harris.     Foto: Reuters Archive

Američka potpredsjednica Kamala Harris odbacila je u subotu insinuaciju ruskog predsjednika Vladimira Putina da bi Ukrajina mogla biti umiješana u napad u petak na koncertnu dvoranu u moskovskoj regiji u kojem su poginule najmanje 133 osobe.

U intervjuu sa višim dopisnikom Kongresa ABC Newsa Rachel Scott, Harris je odgovorila "ne" na pitanje da li Washington ima dokaze koji podržavaju Putinovu optužbu.

"Ono što se dogodilo je teroristički čin i da je tragedija da je ubijen toliki broj ljudi. Ne, nema nikakvih dokaza i, u stvari, ono što znamo da je slučaj jeste da je ISIS-K zapravo, po svemu sudeći, odgovoran za ono što se dogodilo", kazala je Harris.

Najmanje 133 osobe su poginule, a 145 je povrijeđeno nakon što su naoružani napadači otvorili vatru u "Crocus City Hallu", zapadno od Moskve.

Vlasti su uhapsile 11 osoba u vezi s napadom, uključujući četiri direktno umiješane, prema Federalnoj službi sigurnosti.

Putin je rekao da su sve četiri osobe koje su direktno umiješane u izvršenje napada uhapšene na putu za Ukrajinu, gdje je bio pripremljen "prozor" za njihov bijeg.

On nije direktno okrivio Ukrajinu, ali se nije osvrnuo ni na procjenu američkih zvaničnika da iza toga stoji ogranak terorističke grupe ISIS.

U međuvremenu, zvaničnici Ukrajine, gdje je Rusija započela "specijalnu vojnu operaciju" prije dvije godine, negirali su bilo kakvu umiješanost u napad.​​​​​

TRT Balkan / agencije