Osuđujući izraelske "namjerne i sistematske" napade na civile, Altun je kazao da je "opsada miliona civila bez dopuštene humanitarne pomoći nehumana i varvarska".         Foto: AA

Direktor Direkcije za komunikacije Predsjedništva Republike Turkiye Fahrettin Altun izrazio je u srijedu saučešće reporteru Al Jazeere Waelu Al-Dahdouhu, koji je izgubio porodicu u izraelskom zračnom napadu na Gazu.

"Šokirani smo još jednim incidentom protiv novinarskih profesionalaca u kojem je kuća reportera Al-Jazeere Waela Al-Dahdouha uništena u izraelskom napadu. Teško nam je povjerovati da je to bilo nasumično, jer Izrael pokušava spriječiti istinu koja izlazi iz Gaze", napisao je Altun na platformi X.

Dodao je da "ovakve vrste napada predstavljaju primjenu taktike terora protiv novinara kako bi ih ućutkali".

Osuđujući izraelske "namjerne i sistematske" napade na civile, Altun je kazao da je "opsada miliona civila bez dopuštene humanitarne pomoći nehumana i varvarska".

"Više nije moguće da Izrael oblikuje međunarodno javno mnijenje dok cijeli svijet svjedoči masakrima i užasima u Gazi", dodao je.

Altun je pozvao na hitan prekid vatre i pregovore o razmjeni zarobljenika. Naglasio je da se međunarodna humanitarna pomoć mora dopustiti u Gazu.

Također je pozvao međunarodnu zajednicu da obeshrabri Izrael od njegovog pristupa i da izvrši pritisak za "konačno rješenje sukoba kroz dvodržavno rješenje".

TRT Balkan / agencije