Altun je naveo da je Izrael dodao nove ratne zločine brisanjem palestinskog naslijeđa iz Gaze i počinjenjem kulturnog genocida.         Foto: AA

Šef Direkcije za komunikacije Predsjedništva Republike Turkiye Fahrettin Altun poručio je da izraelski lideri trebaju znati da, iako uništavaju palestinsko kulturno naslijeđe i spomenike u Gazi, neće moći ubiti želju Palestinaca za suverenitetom i slobodom.

U svom postu na društvenim mrežama o izraelskim napadima na Pojas Gaze, Altun je naveo da je Izrael dodao nove ratne zločine brisanjem palestinskog naslijeđa iz Gaze i počinjenjem kulturnog genocida.

Ističući da su arhivi, biblioteke, muzeji i džamije među najvrijednijim dobrima narodnog pamćenja, Altun je upozorio da uništavanje ovih djela jeste varvarstvo.

Dodao je i da je izraelska administracija jasno izrazila svoju namjeru da protjera palestinske civile iz Gaze.

“Genocidna i ratna praksa koju oni sprovode usmjereni su na palestinski identitet i samu kulturu. Ovu situaciju treba gledati kao neprihvatljivu za svakoga sa savješću, posebno za zapadne intelektualce. Izraelski lideri trebaju znati da, iako uništavaju palestinsko kulturno naslijeđe i spomenike u Gazi, neće moći ubiti želju Palestinaca za suverenitetom i slobodom. Okupacije, masakri i djela genocida neće moći uništiti duh ovih ljudi pod okupacijom. To je više puta dokazano od 1967.“, poručio je Altun.

Altun je naglasio da Turkiye nastavlja pozivati ​​međunarodnu zajednicu da preduzme oštre korake kako bi spriječila Izrael da izaziva dalje razaranje u Palestini.

“Pozivamo sve strane da olakšaju pristup humanitarnoj pomoći i vrate se za pregovarački sto. Suverenitet Palestine mora biti priznat i uspostavljeni. Ovo je jedino izvodljivo i trajno rješenje“, zaključio je Altun.

TRT Balkan / agencije