Afrička unija zauzela mjesto na samitu G20 u Indiji

Afrička unija zauzela mjesto na samitu G20 u Indiji

Indijski premijer Modi rekao je da će ovaj potez ojačati G20.
"Uz vašu saglasnost... želio bih da pozovem predsjedavajućeg Afričke unije da zauzme svoje mjesto kao stalni član G20," rekao je Modi otvarajući samit u New Delhiju.     Foto: AA

Afrička unija (AU) u subotu je zvanično zauzela mjesto članice G20 na poziv indijskog premijera Narendre Modija.

"Uz vašu saglasnost... želio bih da pozovem predsjedavajućeg Afričke unije da zauzme svoje mjesto kao stalni član G20," rekao je Modi otvarajući samit u New Delhiju.

Indijski premijer zagrlio je predsjednika Afričke unije Azalija Assoumanija čestitajući mu.

Assoumani, koji je predsjednik Komora, zemlje u istočnoj Africi, pridružio se drugim liderima najvećih svjetskih ekonomija koji su se okupili u glavnom gradu Indije na 18. samitu G20 kako bi razgovarali o sigurnosti hrane, klimatskoj krizi i dugu. Ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski predsjednik Xi Jinping ne prisustvuju dvodnevnom sastanku.

"Čast mi je pozdraviti Afričku uniju kao stalnu članicu porodice G20. Ovo će ojačati G20 i ojačati glas globalnog juga", kasnije je Modi objavio na platformi X.

Cyril Ramaphosa, bivši predsjedavajući Afričke unije, kontinentalnog tijela od 55 država članica, rekao je da su oduševljeni što su primljeni u G20.

"Ekonomije u razvoju snose najveći teret klimatskih promjena, uprkos tome što snose najmanju odgovornost za ovu krizu", objavio je on.

Dodao je da se afričke i druge zemlje u razvoju, suočavaju sa zadatkom ispunjavanja klimatskih obaveza tokom značajnih razvojnih izazova poput siromaštva, nejednakosti i nezaposlenosti.

Pozvao je na rješavanje problema klimatskih promjena, degradacije životne sredine i oskudice resursa "kolektivno i sa velikom dozom solidarnosti".

TRT Balkan / agencije