Centralnoj obavještajnoj agenciji, koja je odbila komentarisati tužbu, zabranjeno je prikupljanje obavještajnih podataka o američkim državljanima.     Foto: Reuters

U tužbi podnesenoj u ponedjeljak Okružnom sudu u New Yorku navodi se da je CIA kršila prava na privatnost američkih novinara i advokata špijunirajući ih. Među podnosiocima tužbe su novinari Charles Glass i John Goetz te advokatice Margaret Kunstler i Deborah Hrbek, koje su zastupale Assangea.

“Ustav Sjedinjenih Država štiti američke građane od prekoračenja američke vlade čak i kada se aktivnosti odvijaju u stranoj ambasadi u stranoj zemlji”, rekao je Richard Roth, glavni advokat koji zastupa grupu.

Centralnoj obavještajnoj agenciji, koja je odbila komentarisati tužbu, zabranjeno je prikupljanje obavještajnih podataka o američkim državljanima. Roth je rekao da bi navodno špijuniranje značilo da je Assangeovo pravo na pravedno suđenje "uprljano, ako ne i uništeno".

"Trebale bi postojati sankcije, čak i odbacivanje tih optužbi ili povlačenje zahtjeva za ekstradiciju kao odgovor na ove očigledno neustavne aktivnosti", rekao je Roth.

Suosnivač WikiLeaksa Julian Assange 1. jula je britanskom Višem sudu uložio žalbu na odluku britanske vlade da ga izruči SAD-u.

Assangeov potez pokrenuo je novu bitku između njegovog pravnog tima i američkog Ministarstva unutrašnjih poslova, koja može potrajati mjesecima prije nego što se donese konačna odluka.

Američke vlasti traže Assangea zbog navodne zavjere nakon objavljivanja stotina hiljada dokumenata koji su procurili u vezi s ratovima u Iraku i Afganistanu, uključujući dokaze o mogućim ratnim zločinima.

Ako bude izručen SAD-u, Assange će se suočiti s 18 tačaka optužnice za hakiranje kompjutera američke vlade i kršenje zakona o špijunaži i prijeti mu potencijalna višegodišnja zatvorska kazna.

Assange je 2019. godine izvučen iz zgrade ambasade Ekvadora u Londonu, gdje je bio u utočištu duže od sedam godina.

TRT Balkan / agencije