Izrazio je zahvalnost Turkiye na kontinuiranoj podršci Palestini.       Foto: AA

"Gaza je sastavni dio palestinske teritorije i nemoguće je na bilo koji način prihvatiti planove okupacione države", poručio je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka sa predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Ankari.

Izrazio je zahvalnost Turkiye na kontinuiranoj podršci Palestini.

"Moraju se pojačati napori da se Palestini pruži međunarodna zaštita", istakao je Abbas.

Palestinski predsjednik je istakao da i oni žele da se ova zaštita realizuje.

Abbas je izrazio iskrenu zahvalnost za pomoć koju je Turkiye poslala palestinskom narodu i narodu u Gazi.

"Turkiye na temelju bratstva s narodom Palestine i historijskom odgovornošću na najbolji način izvršava svoje odgovornosti", poručio je palestinski predsjednik.

Napominjući da je više od 120.000 Palestinaca trenutno povrijeđeno i mrtvo, Abbas je rekao: "Na isti način, Izrael nastavlja svoje zločine i masakre na Zapadnoj obali".

Navodeći da Izrael "nastavlja svoje nepromišljene napade" na okupirani Al-Quds (Jerusalem) i Zapadnu obalu, pored napada u Gazi, Abbas je rekao da se nastavljaju i napadi jevrejskih doseljenika.

Naveo je da bi trebalo organizovati međunarodnu mirovnu konferenciju i usvojiti mapu puta.

"Ne prihvatamo deportaciju palestinskog naroda iz Gaze i sa Zapadne obale. Izrael, s druge strane, pokušava da realizuje ovaj projekat uništavanjem. Gaza je sastavni dio palestinske teritorije i nemoguće je na bilo koji način prihvatiti planove okupacione države", istakao je Abbas.

Poručio je da su mir i sigurnost mogući sa prestankom izraelske okupacije.

Abbas je dodao da se "povjerenje, stabilnost i dobrosusjedski odnosi mogu postići" u regionu okončanjem izraelske okupacije.

TRT Balkan / agencije