Šef američkog State Departmenta obavio je telefonski razgovor s palestinskim predsjednikom Abbasom, objavila je palestinska agencija WAFA.     Foto: AA

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas zatražio je od američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena da Sjedinjene Američke Države (SAD) prisile Izrael da prestane s napadima na palestinski narod i njegove svete vrijednosti.

Šef američkog State Departmenta obavio je telefonski razgovor s palestinskim predsjednikom Abbasom, objavila je palestinska agencija WAFA.

Tokom sastanka, Abbas je dao informacije o izraelskim kršenjima prava Palestinaca, te izraelskim napadima s kojima se palestinski narod suočava u gradovima, selima i izbjegličkim kampovima.

Abbas je uputio zahtjev američkoj administraciji da prisili Izrael da zaustavi zločine protiv palestinskog naroda, njegove zemlje i njegovih svetih vrijednosti.

Blinken je, s druge strane, naglasio da njegova zemlja ulaže napore da smanji rastuće tenzije na Zapadnoj obali i da je na tom planu uspostavila različite kontakte.

U tekstu je navedeno da je postignut dogovor o nastavku kontakata u budućnosti.
Izraelski vojnici ubili su u četvrtak četvoro Palestinca, dvoje u Jeninu, jedno u Beit Daku, sjeverozapadno od Al-Qudsa i jedno u blizini džamije Al-Aksa u istočnom Al-Qudsu. Palestinske vlasti su ubistva Palestinaca okarakterisale kao "objavu rata".

TRT Balkan / agencije