Abbas je naglasio da je upotreba veta od strane SAD-a "nametljiva, nemoralna i jasno kršenje svih ljudskih principa i vrijednosti".     Foto: Rueters

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas ocijenio je "nemoralnim" američki veto na nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) kojom se zahtijeva hitan humanitarni prekid vatre u Gazi, javlja Anadolu.

Kako prenosi palestinska novinska agencija WAFA, Abbas je osudio američki veto na rezoluciju o prekidu vatre i naveo da se krv staraca, žena i djece prolila u Gazi zbog "sramne" politike washingtonske administracije koja podržava Izrael.

Rezolucija UN-a kojom se poziva na humanitarni prekid vatre nije usvojena u petak nakon što su je SAD stavio veto na prijedlog.

"Politika SAD-a ih čini saučesnicima u genocidu, etničkom čišćenju i ratnim zločinima koje je Izrael počinio nad palestinskim narodom u Gazi, na Zapadnoj obali i u Al-Qudsu (Jerusalemu)", izjavio je Abbas.

Istakao je da će palestinska država zauzeti stav protiv svega ovoga.

Abbas je naglasio da je upotreba veta od strane SAD-a "nametljiva, nemoralna i jasno kršenje svih ljudskih principa i vrijednosti".

Navodeći da politika koju SAD vode prema Izraelu ugrožava međunarodni mir i sigurnost, Abbas je istakao da će odluka o vetu biti "izvor srama" koji će se još dugi niz godina povezivati ​​sa SAD-om.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da traži rješenja koja će okončati genocid koji je Izrael počinio na palestinskim teritorijama, posebno u Gazi, prije nego što se pretvori u vjerski rat koji prijeti cijelom svijetu.

SAD je u petak stavio veto na rezoluciju koju su iznijeli UAE i koju je podržalo više od 90 država članica. Bilo je 13 glasova za, dok je Velika Britanija bila suzdržana.

Izrael je 1. decembra nastavio vojnu ofenzivu na Pojas Gaze nakon završetka jednosedmične humanitarne pauze s palestinskom grupom otpora Hamas.

Najmanje 17.487 Palestinaca je ubijeno, a više od 46.480 drugih je povrijeđeno u nemilosrdnim zračnim i kopnenim napadima na enklavu od 7. oktobra nakon prekograničnog napada Hamasa.

TRT Balkan / agencije