Od 8. decembra izraelske snage sigurnosti ubile su još šest Palestinaca, uključujući dvoje djece.      Foto: TRT World

2022. godine ubijen je 16-godišnji palestinski dječak zbog "bacanja kamena" u Ramallahu, 17-godišnji Mahmoud al-Sadi dok je bio na putu za školu i izvršeno je takozvano "nenamjerno" ubistvo 15-godišnje djevojke u Jeninu tokom razmjene vatre između izraelskih snaga sigurnosti i Palestinaca.

Ali ovo je samo troje od 44 djece ubijene u izraelskim napadima koji se spominju u najnovijem izvještaju izaslanika UN-a za Bliski istok Tora Wenneslanda.

U 2022. godini zabilježen je najveći broj smrtnih slučajeva u okupiranoj Palestini od 2006. godine, s više od 150 Palestinaca i više od 20 Izraelaca koji su navodno ubijeni.

Od 8. decembra izraelske snage sigurnosti ubile su još šest Palestinaca, uključujući dvoje djece.

"Posebno sam užasnut time što su djeca i dalje žrtve nasilja", rekao je Tor Wennesland Vijeću sigurnosti UN-a u ponedjeljak. Također je izrazio zabrinutost zbog ilegalnog širenja izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i okupiranom istočnom Jerusalemu, kao i zbog rušenja imovine u vlasništvu Palestinaca. Svjetsko tijelo kaže da ova naselja predstavljaju očigledno kršenje rezolucija UN-a i međunarodnog prava te "potkopavaju izglede za postizanje rješenja s dvije države".

TRT Balkan