Podaci nisu pružili detaljne brojke o povredama među vojnicima na svakom frontu.             Foto: Reuters

Izraelska vojska je u subotu priznala da je 38 njenih vojnika povrijeđeno u posljednja 24 sata širom južnog Libana, Pojasa Gaze i Zapadne obale.

Ova informacija dolazi u trenutku kada se vojska suočava s optužbama za prikrivanje stvarnog opsega svojih gubitaka tokom genocidne kampanje protiv Gaze, koja se eskalira uz rast napada na Zapadnoj obali i koja se nedavno proširila na razna područja Libana, uključujući glavni grad Beirut.

Prema najnovijim podacima objavljenim na zvaničnoj web stranici vojske, broj povrijeđenih vojnika od 7. oktobra 2023. – datuma koji označava početak genocida u Gazi – dostigao je 4,567, pri čemu je 38 povreda prijavljeno u proteklih 24 sata.

Podaci nisu pružili detaljne brojke o povredama među vojnicima na svakom frontu.

Među povrijeđenima, 695 vojnika je prijavljeno u “teškom” stanju, dok je 1,147 klasifikovano kao “umjereno”, a preostali slučajevi se smatraju “blagim”, navedeno je.

Uprkos izvještajima o dva poginula vojnika i 24 povrijeđena, uključujući dva kritična, nakon napada dronovima iz Iraka na sjevernom dijelu Izraela u petak, zvanična web stranica vojske nije ažurirala ukupan broj smrtnih slučajeva među vojnicima, koji ostaje na 726.

TRT Balkan