Zvaničnici na prošlogodišnjem 13. Međunarodnom ekonomskom samitu - Rusko-islamski svijet: Kazanski samit 2022     Foto: AA

"Rusko-islamski svijet: Kazanski forum 2023“, koji će okupiti ekonomske predstavnike Rusije i zemalja članica Organizacije islamske suradnje (OIC), održat će se u Kazanu, glavnom gradu Tatarstana u Ruskoj Federaciji.

Forum, koji će se održati od 18. do 20. maja ima za cilj jačanje komercijalnih, ekonomskih, naučnih, tehničkih, društvenih i kulturnih veza između Rusije i zemalja članica OIC-a.

Širenje islamskih financija i halal industrije u Rusiji, otvaranje novih tržišta i otkrivanje gospodarskih prilika također su među ciljevima foruma.

Na forumu koji će se ove godine održati po 14. put okupit će se međunarodne organizacije, predstavnici javnih i financijskih institucija, službenici ambasada, političari, investitori i poduzetnici.

U sklopu foruma održat će se oko 200 sadržaja, uključujući 140 tematskih skupova. Program stručnih razgovora obuhvatit će islamske financije, halal industriju, međunarodnu saradnju, logistiku, industriju, održivi razvoj i ESG, IT tehnologiju, inovacije i sankcije, poduzetništvo mladih, malo i srednje poduzetništvo, žensku perspektivu, obrazovanje, medicinu i sport.

Forum pruža priliku poslovnim ljudima da pronađu trgovinske, financijske i tehnološke partnere, uđu na nova tržišta i privuku ulaganja. U tom kontekstu održat će se poslovni sajam "Russia Halal Expo", sajam "Russia Halal Market", modna revija konzervativne odjeće "Modest Fashion Day", na kojoj će biti predstavljeni halal proizvodi i usluge te investicijski i infrastrukturni projekti.

Prošle godine forumu je prisustvovalo više od 6.000 posjetilaca iz 64 zemlje.

Novinska agencija Anadolija globalni je komunikacijski partner 14. po redu Kazan foruma.

TRT Balkan / agencije