Prije početka operacije ciljevi su pažljivo odabrani.     Foto: AA

Više pripadnika terorističke organizacije PKK je neutralizirano te su uništena brojna teroristička skladišta i skloništa u akciji turske vojske na sjeveru Iraka, saopćeno je u petak iz Ministarstva odbrane Turkiye.

U saopćenju je navedeno kako su turske snage 1. septembra, u 00:30 sati, izvele vazdušnu operaciju na regije u Kandilu i Asosu, u sjevernom Iraku, koji su korišteni kao tzv. terorističke baze.

Cilj vazdušne akcije je neutraliziranje terorista PKK/KCK-PYD/YPG i drugih terorističkih elemenata, kao i eliminiranje terorističkih napada na turski narod i sigurnosne snage sa sjevera Iraka, osiguravanje turskih granica i uništavanje terorizma na njegovom izvoru.

"Operacijom je uništeno 16 špilja, četiri skloništa i dva skladišta materijala koje su koristili teroristi. Više terorista je neutralizirano i zadat je težak udarac prisustvu terorističke organizacije u regionu", navedeno je u saopćenju.

Prije početka operacije, ciljevi su pažljivo odabrani, a maksimalna pažnja i osjetljivost posvećena je sigurnosti života i imovine civilnog stanovništva i zaštiti historijskih, vjerskih, kulturnih dobara i životne sredine.

PKK je separatistička i teroristička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. YPG je ogranak terorističke organizacije PKK koji djeluje u Siriji.

TRT Balkan / agencije