Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarao je telefonom sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.    Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obavio je telefonski razgovor s predsjednikom Turkiye Recepom Tayyipom Erdoganom, tokom kojeg mu je izrazio saučešće povodom razornog zemljotresa na jugu Turkiye.

U saopćenju iz Ureda za komunikacije Predsjedništva Turkiye navedeno je kako je Zelenski prenio Erdoganu riječi saučešća za poginule u zemljotresu, a povrijeđenima izrazio želju za što bržim oporavkom.

Prema najnovijim informacijama, najmanje 3.549 osoba je poginulo, dok je najmanje 22.168 povrijeđeno u zemljotresima koji su jučer pogodili južne dijelove Turkiye.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je u ponedjeljak ujutro jug Turkiye. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom. Zemljotres se osjetio i u susjednoj Siriji, a podrhtavanje tla osjetilo se i u Iraku, Libanu, Egiptu i drugim regijama.

Potom je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, također u Kahramanmarasu.​​​​​​​

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan rekao je da je ovu zemlju potresla najveća katastrofa od zemljotresa u Erzincanu 1939. godine.

U Turkiye je zbog razornih zemljotresa proglašena sedmodnevna žalost.

TRT Balkan / agencije