WSJ je također naveo da je turski predsjednik Erdogan povukao nezavisan kurs od Zapada po pitanju odnosa sa Rusijom.            Foto: AA

Američki list “Wall Street Journal“ (WSJ) piše da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izvojevao još jedan diplomatski uspjeh operacijom razmjene zatvorenika koju je u Ankari provela Nacionalna obavještajna služba Turkiye (MIT).

Podsjetivši da je Turkiye u više navrata bila domaćin razmjene zarobljenika od početka rata u Ukrajini, WSJ je naveo da je posljednjom MITO-ovom razmjenom u Ankari na slobodu izašao i reporter WSJ-a Evan Gershkovich.

List WSJ naglašava da je operacija razmjene između SAD-a i Rusije još jedan diplomatski uspjeh za turskog predsjednika Erdogana i da još jednom “podsjeća Zapad na vrijednost Turkiye u posredovanju“.

Podsjećajući da je Turska bila efikasan igrač u sporazumu Inicijativa za crnomorsko žito, list WSJ je naveo da Turkiye vodi mirovne pregovore za ukrajinski rat, iako još nije došla do ishoda.

WSJ je također naveo da je turski predsjednik Erdogan povukao nezavisan kurs od Zapada po pitanju odnosa sa Rusijom.

MIT je jučer izvršio najsveobuhvatniju operaciju razmjene u posljednjem periodu, koja je podrazumijevala međusobnu razmjenu 26 osoba u zatvorima u SAD-u, Njemačkoj, Poljskoj, Sloveniji, Norveškoj, Rusiji i Bjelorusiji.

Među onima koji su razmijenjeni u operaciji su i reporter The Wall Street Journala Evan Gershkovich, bivši američki marinac Paul Whelan, njemački državljanin plaćenik Rico Krieger, ruski disident Ilya Yashin i oficir ruske Federalne službe sigurnosti Vadim Krasikov.

TRT Balkan / agencije