Više od 64 miliona građana Turkiye s pravom glasa u drugom krugu biralo je između Erdogana i Kilicdaroglua.    Foto: AA

Vrhovna izborna komisija Turkiye (YSK) objavila je da se izborna šutnja ukida od 18 sati i 15 minuta po lokalnom vremenu (17 sati i 15 minuta po srednjoevropskom).

Čelnik YSK-a Ahmet Yener izjavio je da nakon toga nezvanični rezultati mogu biti objavljeni.

Birališta širom Turkiye zatvorena su danas u 17 sati po lokalnom vremenu (16 sati po srednjoevropskom), čime je završeno glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora u ovoj zemlji.

Više od 64 miliona građana Turkiye s pravom glasa u drugom krugu biralo je između aktuelnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kilicdaroglua.

U prvom krugu izbora održanom 14. maja Erdogan je osvojio 49,5 posto glasova, a lider turske opozicije Kemal Kilicdaroglu skupio je 44,89 posto glasova.

Erdoganov Narodni savez predvođen vladajućom Partijom pravde i razvoja (AK partija) osvojio je većinu u državnom parlamentu u prvom krugu.

Prema najavi Vrhovne izborne komisije Turkiye, prvi preliminarni i nezvanični rezultati drugog kruga predsjedničkih izbora bit će objavljeni danas, nakon zatvaranja birališta.

TRT Balkan / agencije