U Turkiye će 28. maja biti održan drugi krug izbora za predsjednika.     Foto: AA

„Prvi krug glasanja završen je tako što nijedan kandidat nije uspio preći potrebnih 50 posto, ali je sadašnji turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan preuzeo vodstvo“, rekao je Ahmet Yener, šef Vrhovne izborne komisije.

„Izlaznost birača na nedjeljnim izborima bila je 88,92 posto, dok je izlaznost turskih državljana u inostranstvu bila 52,69 posto“, dodao je Yener, te istakao da se nastavlja unos podataka za 35.874 glasačka listića iz inostranstva.

Aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan, zajednički kandidat Narodnog saveza predvođen Strankom pravde i razvoja (AK Partija), u prvom krugu je osvojio 49,51 posto, a Kemal Kilicdaroglu, predsjednik opozicione Republikanske narodne partije (CHP) i zajednički kandidat Nacionalnog saveza, bio je drugi s 44,88 posto glasova.

„Erdogan je završio prvi krug sa 49,51 posto glasova, dok je Kilicdaroglu drugi sa 44,88 posto“, rekao je Yener.

„Sinan Ogan iz ATA saveza osvojio je 5,17 posto, dok je Muharrem Ince, koji se povukao iz predsjedničke utrke krajem prošle sedmice, nakon što su glasački listići već odštampani, osvojio 0,44 posto glasova“, dodao je Yener.

Milioni glasača izašli su u nedjelju na birališta kako bi izabrali predsjednika zemlje i članove parlamenta.

Više od 64,11 milion ljudi bilo je registrirano za glasanje, a više od 4,9 miliona turskih građana glasalo je prvi put.

Za birače u zemlji postavljeno je ukupno 192.214 glasačkih kutija.

Svaki glasač glasao je dva puta, jednom za predsjednika, a drugi put za članove parlamenta, a svi su se birali na petogodišnji mandat.

TRT Balkan / agencije