Aerodrom Istanbul je svečano otvoren u oktobru 2018. godine i spada u red najvećih i najvažnijih aerodroma u svijetu.    Foto: Reuters

Ministar saobraćaja i infrastrukture Turkiye Adil Karaismailoglu izjavio je da je Aerodrom Istanbul za kratko vrijeme postao jedan od najvažnijih svjetskih centara u oblasti zračnog saobraćaja.

"Ukupno 1.109.386 aviona sletjelo je na Aerodrom Istanbul za četiri godine, a aerodrom je koristilo više od 160 miliona i 268 hiljada putnika", kazao je Karaismailoglu u saopštenju u povodu godišnjice otvaranja Aerodroma Istanbul koji je zvanično počeo s radom 29. oktobra 2018. godine.

Naglasio je da je Aerodrom Istanbul za kratko vrijeme nadmašio konkurente u svijetu po broju putnika i letova.

"Aerodrom Istanbul zauzeo je mjesto među najvažnijim transfer centrima u svijetu i postao najprometniji aerodrom u Evropi. Prema podacima Međunarodnog evropskog vijeća aerodroma, Aerodrom Istanbul je u trećem kvartalu ove godine zauzeo prvo mjesto među evropskim aerodromima sa 19.957.147 putnika, ostavljajući iza sebe aerodrome u Londonu, Parizu i Amsterdamu", rekao je Karaismailoglu.

Aerodrom Istanbul je svečano otvoren u oktobru 2018. godine i spada u red najvećih i najvažnijih aerodroma u svijetu.

TRT Balkan / agencije