Nadalje je istaknuto da se trenutni razvoj događaja u Egejskom moru i istočnom Sredozemlju pomno prati.     Foto: AA

Vijeće za nacionalnu sigurnost Republike Turkiye (MGK) poručilo je u četvrtak kako pomno prate zbivanja koja mogu uticati na pitanja mira i stabilnosti na Balkanu, te je potvrđena podrška svim konstruktivnim koracima koji se temelje na pravednom rješavanju sporova.

Nakon trosatnog zasjedanja pod predsjedavanjem predsjednika Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana, Vijeće za nacionalnu sigurnost Turkiye potvrdilo je da će nastaviti s naporima u eliminaciji terorista PKK/YPG, unatoč podršci koju ta teroristička grupa dobiva, što se pokazalo u nedavnim događajima u susjednoj Siriji i Iraku.

"Najnoviji razvoj događaja u Siriji i Iraku bio je 'od ključne važnosti za razumijevanje stvarne namjere onih koji nastavljaju opremati PKK/KCK-PYD/YPG svim sredstvima i mogućnostima, uključujući helikoptere, pod krinkom borbe protiv terorističke skupine Daesh", navodi se u saopćenju objavljenom nakon višesatnog zasjedanja MGK-a pod predsjedavanjem predsjednika Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana.

PKK, koja je uvrštena na listu terorističkih organizacija u Turkiye, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji, tokom perioda dužeg od 35 godina usmrtila je više od 40.000 ljudi, među kojima su žene, djeca i starije osobe. YPG je sirijski ogranak PKK-a.

Konstatirajući uspjeh Turkiye u protivterorističkim operacijama, Vijeće za nacionalnu sigurnost ponovno je potvrdilo odlučnost zemlje "u potpunosti eliminirati separatističku terorističku organizaciju (PKK/YPG) i sve njezine ogranke, unatoč svoj podršci iza njih i neće dopustiti stvaranje teroristički koridor duž svojih granica."

"U okviru turske politike koja se temelji na održavanju mira i stabilnosti, uspostavljene i implementirane u bliskim konzultacijama i saradnji s balkanskim zemljama, pomno se prate zbivanja koja mogu utjecati na pitanja u regiji", naglašeno u saopćenju, te potvrđena podrška svim konstruktivnim koracima koji se temelje na pravednom rješavanju sporova.

Što se tiče odnosa s Grčkom, Vijeće je izrazilo volju da se održi pozitivno ozračje koje je nedavno postignuto, uz napomenu da će to biti od koristi za obje strane, ali i za regiju.

Nadalje je istaknuto da se trenutni razvoj događaja u Egejskom moru i istočnom Sredozemlju pomno prati.

TRT Balkan / agencije