Na sastanku su razmotreni i učinci rata između Rusije i Ukrajine koji povećavaju rizike za regiju.      Foto: AA

Vijeće nacionalne sigurnosti Republike Turkiye (MGK) naglasilo je važnost podrške koju ta zemlja pruža Balkanu u jeku pregovora i dijaloga koji se vodi kako bi se spriječilo da napetost na Kosovu preraste u veću krizu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predsjedavao je današnjim zasjedanjem Vijeća nacionalne sigurnosti Turkiye u Predsjedničkoj palati u Ankari, a nakon sjednice objavljeno je saopćenje u kojem se navodi kako je konstatirano da su izazovi s kojima se ta zemlja suočavala u prošlom stoljeću izoštrili vjeru naroda u demokraciju i njegovu odlučnost u borbi za neovisnost i budućnost, što je dodatno učvrstilo temelje države.

U saopćenju se ističe da će se koraci za osiguranje sigurnosti, mira i dobrobiti Turkiye nastaviti poduzimati s istom odlučnošću u novom razdoblju, koje je početak vizije “Stoljeće Turkiye“.

Dalje se navodi da je Vijeće informirano o operacijama koje su provedene odlučno i uspješno u zemlji i inozemstvu protiv svake vrste prijetnji i opasnosti, uključujući i operacije protiv terorističkih organizacija PKK-KCK-PYD/YPG, FETO i Daesh.

“Očuvanje teritorijalne cjelovitosti Sirije i uspostava trajnog mira i stabilnosti će biti moguće jedino njezinim čišćenjem od terorističkih organizacija. Ističemo važnost međunarodne saradnje koja će pridonijeti naporima kako bi se Sirijcima koji su izbjegli od sukoba omogućio dobrovoljni, sigurni i časni povratak i zasnivanje života u miru i blagostanju“, navodi se u saopćenju MGK-a.

Ukazano je na važnost podrške Turkiye Balkanu uz nastavak procesa dijaloga i konsultacija kako bi se spriječilo da rastuće napetosti na Kosovu prerastu u krizu koja bi mogla narušiti osjetljivu ravnotežu u regiji.

Na sastanku su razmotreni i učinci rata između Rusije i Ukrajine koji povećavaju rizike za regiju.

“Konstatirano je da će Turkiye nastaviti doprinositi naporima da se okončaju sukobi i pokrenu mirovni pregovori i osigura globalna sigurnost hrane. Izraženo je zadovoljstvo napretkom postignutim u procesu dijaloga između Azerbajdžana i Armenije, te da će pravedno rješenje biti temelj za uspostavu trajnog mira na Kavkazu. Također je istaknuto da će to dati značajan doprinos globalnoj stabilnosti“, navodi se u saopćenju.

Strane u sukobu u Sudanu pozvane su da proglase trajni prekid vatre što je prije moguće, kako bi zaštitili stečevine tranzicijskog procesa i riješili probleme kroz pomirenje. Izražena je spremnost Turkiye da nastavi pružati sve vrste podrške svim naporima da se osigura mir i stabilnost u Sudanu.

TRT Balkan / agencije