Zajednička deklaracija kojom se osuđuje genocid u Srebrenici objavljena je uz potpis političkih stranaka državnog parlamenta.     Foto: AA

Velika narodna skupština Turkiye objavila je zajedničku deklaraciju u kojoj se osuđuje genocid u Srebrenici.

Turski parlament objavio je zajedničku deklaraciju povodom 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Zajednička deklaracija kojom se osuđuje genocid u Srebrenici objavljena je uz potpis političkih stranaka državnog parlamenta.

"Iskreno dijelimo neopisivu bol ubijenih u progonu kakav u Evropi nije zabilježen od Drugog svjetskog rata", navodi se u deklaraciji te se dodaje:

"Izražavamo iskreno saučešće ožalošćenim porodicama žrtava i našoj braći Bošnjacima povodom obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici, jedne od najmračnijih stranica u ljudskoj historiji. Najveći zločin u ratu u BiH počinjen je u julu 1995. godine u gradu Srebrenici, koji je odlukom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 819/1993 proglašen sigurnom zonom. Ovaj zločin je odlukom Međunarodnog suda pravde iz 26. februara 2007. godine kvalificiran kao genocid. Osim toga, u odlukama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju navedeno je da je ono što se dogodilo u Srebrenici bio genocid", navodi se u deklaraciji.

Naglašava se dalje da povodom još jedne tužne godišnjice snažno osuđuju genocid te su podsjetili na riječi rahmetli Alije Izetbegovića da se genocid nikada ne smije zaboraviti jer bi se, u tom slučaju, mogao ponoviti.

"Želimo da istaknemo da nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici, te da nikada nećemo dozvoliti da se slični događaji ponove", navodi se u deklaraciji i dodaje:

"Nastavit ćemo zauvijek pamtiti genocid u Srebrenici i snažno podržavati teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Bosne i Hercegovine.”

TRT Balkan / agencije