MIT je uspješno locirao, a potom i neutralizirao teroristu PKK-a.           Foto: AA

Obavještajna služba Turkiye (MIT) je uspješnom akcijom u iračkoj regiji Gara neutralizirala Halila Yigita, jednog od tzv. vođa terorističke organizacije PKK/KCK.

Prema informacijama dobivenim od sigurnosnih izvora, MIT je kroz obavještajne aktivnosti utvrdio da je terorist Yigit, kodnog imena "Hogir Pirosi", jedan od takozvanih odgovornih imena terorističke organizacije PKK/KCK za regiju Gara, prema uputama viših rukovoditelja organizacije organizirao akcije protiv turskih sigurnosnih snaga.

MIT je uspješno locirao, a potom i neutralizirao teroristu PKK-a.

Yigit, koji je svoje aktivnosti u okviru PKK-a započeo na području turske provincije Sirnak 2007. godine, učestvovao je u oružanim terorističkim akcijama i napadima ručno izrađenim eksplozivom u okrugu Silopi.

Djelovao je također u okviru terorističke organizacije YPG u Siriji 2018. godine, ali i provodio organizacijske aktivnosti u području Gara u Iraku.

PKK je separatistička teroristička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. Sirijski ogranak PKK-a je YPG.

TRT Balkan / agencije