MIT je utvrdio da se terorista Demir nalazi u iračkoj regiji Gara.      Foto: X/TRT World

Obavještajna služba Turkiye (MİT) neutralizirala je na sjeveru Iraka Yunusa Demira, takozvanog člana vijeća terorističke organizacije PKK/HPG, koji je bio u crvenoj kategoriji na listi traženih zbog terorizma.

Yunus Demir, terorista kodnog imena "Sivan Gever", član takozvanog vijeća terorističke organizacije PKK/HPG, kojeg je tzv. najviše rukovodstvo terorističke organizacije posebno odredilo da se suprotstavi operacijama "Kandža-katanac", bio je na listi traženih terorista i za njim je bila raspisana Interpolova crvena potjernica.

Terorista Demir, za kojeg je utvrđeno da je obučavao terorističku grupu koja će napasti jedinice Oružanih snaga Turkiye u zoni operacije "Kandža-katanac", bio je lično odgovoran za planiranje i rukovođenje akcijama protiv turskih snaga sigurnosti u Iraku.

Kao rezultat dugogodišnjeg rada svojih specijalno obučenih agenata na terenu, MIT je utvrdio da se terorista Demir nalazi u iračkoj regiji Gara.

Terorista Demir, kao i teroristi sa njim, za koje je utvrđeno da kontroliraju završne pripreme terorista koji će izvršiti akciju protiv turskih vojnika u regionu, neutralisani su na mjestu u uspješnoj operaciji MIT-a.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

TRT Balkan / agencije