Šef Diyaneta Erbas rekao je novinarima u Ankari da će se diplomatski predstavnici i konzultanti tog tijela u 120 zemalja obratiti sudovima.     Foto: AA

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turkiye (Diyanet) Ali Erbas najavio je danas pokretanje pravnog postupka na međunarodnom nivou protiv nedavnog spaljivanja muslimanske svete knjige Kur'ana u Švedskoj.

Nekoliko dana nakon što je danski ekstremni desničarski političar spalio primjerak Kur'ana ispred turske ambasade u Stockholmu, šef Diyaneta Erbas rekao je novinarima u Ankari da će se diplomatski predstavnici i konzultanti tog tijela u 120 zemalja obratiti sudovima.

Erbas je rekao da Diyanet i Organizacija islamske saradnje (OIC) planiraju online sastanak na tu temu u srijedu.

“Podići ćemo svoj glas, ne samo protiv gnusnog spaljivanja Kur'ana u Švedskoj, nego i protiv islamofobičnih napada u evropskim zemljama“, poručio je Erbas.

Rekao je da će se putem pisama obratiti predstavnicima različitih organizacija.

“Svi intelektualci, aktivisti, nevladine organizacije, pripadnici medijskih kuća i ljudi ispravnog mišljenja koji vjeruju u pravo i ljudska prava te daju prioritet poštivanju vjere i socijalnog mira u Evropi trebaju dići svoj glas protiv ovih otvorenih napada na sveto“, poručio je Erbas.

Rasmus Paludan, čelnik danske krajnje desničarske stranke Stram Kurs (Tvrda linija), pod zaštitom policije i uz dopuštenje Vlade, spalio je u subotu primjerak Kur'ana ispred turske ambasade u Stockholmu.

TRT Balkan / agencije