"Timovi UN-a na terenu procjenjuju situaciju i spremni su pružiti dodatnu podršku", istakao je Guterres.     Foto: Reuters

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres izjavio je da je ova organizacija spremna pružiti dodatnu podršku Turkiye nakon što su još dva zemljotresa potresla južnu tursku provinciju Hatay.

"Moje misli su uz narod Turkiye i Sirije dok se suočavaju s posljedicama novih zemljotresa koji su pogodili region", napisao je Guterres na Twitteru.

"Timovi UN-a na terenu procjenjuju situaciju i spremni smo pružiti dodatnu podršku", dodao je Guterres.

U sinoćnjem zemljotresu koji je pogodio južni turski grad Hatay poginulo je šest osoba.

Ekipe za potragu i spašavanje tokom noći ispod ruševina zgrade u Antakyi su spasile jednu te izvukle tijela još tri osobe.

U zemljotresu u Hatayu je povrijeđeno više od 290 ljudi, od čega je 18 s teškim povredama, potvrdio je turski ministar zdravstva Fahrettin Koca.

Zemljotres jačine 6,4 stepena po Richteru pogodio je sinoć okrug Defne u turskoj provinciji Hatay u 20.04 sati po lokalnom vremenu.

Tri minute kasnije, uslijedio je još jedan zemljotres magnitude 5,8, čiji epicentar je bio u okrugu Samandag u provinciji Hatay.

TRT Balkan / agencije