Učenici proizvode vreće za spavanje za žrtve zemljotresa. Bilecik/Turkıye     Foto: IHA

Nakon više zemljotresa koji su pogodili dio Turkiye i Sirije ovog mjeseca, pojedinci, grupe, organizacije i države širom svijeta nesebično pružaju pomoć na razne načine. Ipak su među njima prvi sugrađani Turkiye, koji nisu imali problema da se za vrlo kratak period i na veoma efektivan način organizuju kako bi olakšali život žrtvama zemljotresa i pomogli im da prebrode katastrofu koja im se dogodila.

Zima i niske temperature jedan su od najvećih neprijatelja stanovništva koje je ostalo bez domova i trenutno većina njih živi u šatorima koje je država obezbijedila. Ne bi li se izborili s ovim problemom, širom Turkiye sugrađani su počeli da šiju vreće za spavanje.

Među njima je grupa učenika i profesora srednje stručne i tehničke škole Hayme Ana u Bileciku koja je počela proizvoditi vodootporne vreće za spavanje otporne na hladnoću, a koje kasnije bivaju poslate u područja pogođena zemljotresom.

Učiteljice šivenja u centrima za obuku stanovništva u Samsunu, koje proizvode vreće za spavanje danju i noću, potrudile su se da se u hladnim zimskim danima osigura topao san građanima pogođenim zemljotresom. Samsun/Turkiye     Foto: IHA IHA

Mustafa Sami Akyol, nacionalni direktor za obrazovanje u pokrajini Bilecik, izjavio je: “Šaljemo osnovne potrepštine, ali također šaljemo igračke i pribor za pisanje za djecu pogođenu katastrofom. Pokušavamo biti uz njih koliko god možemo i ako uspijemo uliti utjehu barem jednom srcu, to će nas učiniti veoma sretnim“.

Drugi primjer su učitelji šivenja u Samsunu. Zbog hladnih zimskih mjeseci i pada temperature ispod nule u područjima pogođenim zemljotresom, posebno dizajnirane i sašivene vreće za spavanje proizvedene su za te uslove, i to 3.200 komada. U okviru projekta pokrenutog u skladu s uputstvima Ministarstva obrazovanja, svi centri za obuku stanovništva u Samsunu pružaju podršku.

Članice Udruženja žena Karapinar proizvode vreće i kabanice za žrtve zemljotresa. Bursa/Turkiye      Foto: IHA IHA

Učiteljica šivenja Ayse Ogretici izjavila je: “Već deset dana smo koordinirani od trenutka zemljotresa i nastavljamo raditi, uključujući i vikende. Koristimo tkaninu koja ima termalne i vodootporne osobine. Naš proces rezanja traje 20 minuta. Stvorili smo sistem traku i u tom sistemu možemo proizvesti jednu vreću za spavanje svakih 25-30 minuta.“

764 kilometra od Samsuna nalazi se Bursa, grad u kojem su se okupile članice Udruženja žena Karapinar. One u svojim radionicama također proizvode vreće za spavanje, kao i kabanice za žrtve zemljotresa. Predsjednik mesne zajednice Karapinar Mehmet Cakir je rekao da su žene iz susjedstva od prvog dana volonterski proizvodile vreće za spavanje i kabanice od materijala koje je donirao jedan filantrop. U ovoj radionici dnevno se proizvede 150 vreća.

TRT Balkan