U okviru humanitarne kampanje, iz UAE je poletjelo 30 teretnih aviona za Turkiye i 30 za Siriju.            Foto: Reuters

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su do sada poslali 60 aviona natovarenih medicinskim, prehrambenim i drugim potrepštinama za pomoć žrtvama zemljotresa u Turkiye i Siriji.

Zvanična emiratska novinska agencija WAM objavila je u srijedu da je pomoć prikupljena u okviru kampanje "The Gallant Knight 2" koja je pokrenuta nakon razornih zemljotresa u regiji 6. februara.

"Ujedinjeni Arapski Emirati su nastavili, deveti dan zaredom, slati pomoć pogođenim zemljotresima u Siriji i Turkiye", navodi agencija.

U okviru humanitarne kampanje, iz UAE je poletjelo 30 teretnih aviona za Turkiye i 30 za Siriju.

Agencija je navela da su avioni prevezli 1.375 tona hrane i sanitetskog materijala kao i šatore za one kojima su potrebni.

WAM navodi da je emiratski tim za potragu i spašavenje u saradnji s francuskim kolegama uspio u srijedu spasiti dva mladića u Turkiye.

Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak, 6. februara, su pogodila južne dijelove Turkiye sa epicentrom u Kahramanmarasu.

Broj poginulih u zemljotresima u Turkiye porastao je na 35.418, a u susjednoj Siriji na 3.688 osoba.

TRT Balkan / agencije