Učesnici su tokom programa radionice raspravljali o nizu tema, kao što su fonetika, morfologija, semantika, pragmatika, retorika, leksikografija.     Foto: AA

U Sarajevu je danas završena radionica "Turkologija na Balkanu" na temu "Prošlost, sadašnjost i budućnost studija turkologije na Balkanu".

Radionicu je organizovao Institut "Yunus Emre" u Sarajevu, u saradnji s Opštinom Karatay iz Konye, a na skupu su učestvovali nastavnici i studenti turkologije iz Turkiye, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Albanije, Rumunije i Sjeverne Makedonije.

Ambasador Turkiye u BiH Sadik Babur Girgin, uputio je čestitke Institutu „Yunus Emre“ i turskoj opštini Karatay zbog organizacije radionice, ocijenivši je uspješnom.

Podsjetivši kako je temeljna uloga diplomata unapređivanje odnosa, Girgin je kazao kako i turkologija u oblastima koje obuhvata služi istoj svrsi.

Profesor na Fakultetu društvenih nauka univerziteta Firat iz Turkiye, Ahmet Buran je rekao da turkologija nije oblast koja zanima samo ljude kojima je turski maternji jezik.

Podsjetivši da je turski peti jezik u svijetu kada se uzme u obzir broj onih koji ga trenutno uče, Buran je poručio kako postoje brojne oblasti koje zajednički mogu i treba da istražuju bratski i prijateljski narodi.

Učesnici su tokom programa radionice raspravljali o nizu tema, kao što su fonetika, morfologija, semantika, pragmatika, retorika, leksikografija, prevođenje, turska književnost, turski folklor, turska kultura, jezička politika balkanskih zemalja, trenutni status i potrebe nastave turskog jezika.

Na kraju radionice učesnicima su uručeni sertifikati.

TRT Balkan / agencije