Turistička agencija Centrotours predstavila je u Sarajevu program ljetovanja “Turska ljeto 2024“, na kojem su predstavljeni turistički potencijali i neki od najvećih hotelskih lanaca u Turkiye.     Foto: AA

Domaćini programa istakli su da je interesovanje za ljetovanje u Turkiye veće nego prethodnih godina, pa se očekuje da će i ove godine bh. građani ljetovati u toj mediteranskoj zemlji.

Savjetnik za kulturu i turizam Ambasade Turkiye u BiH Ahmet Atabas izjavio je da je Centrotours jedan od najvećih i najuspješnijih turističkih operatera u Bosni i Hercegovini koji svake godine u Turkiye šalje veliki broj bh. turista.

Istakao je da je prošla godina za turski turizam bila teška i izazovna zbog razornih zemljotresa koje je Turkiye pretrpjela u februaru i globalne ekonomske situacije i inflacije koja je diktirala cijene aranžmana, ali da ove godine očekuju znatno povećanje broja turista iz cijelog svijeta, uključujući i BiH.

“Ove godine imamo velike nade, a tu je i nekoliko stvari koje nam daju pravo za to, a jedna takva stvar su avionske linije kompanije Pegasus za Antaliju i kompanije Sun Express za Izmir. Mi ćemo nastaviti promovisati svoju zemlju, sarađivati sa svim turističkim agencijama, jer one daju značajan doprinos u svemu tome", rekao je Atabas i pozvao sve ljubitelje Turkiye i njenih turističkih destinacija da posjete tu zemlju ove godine.

Direktor turističke agencije Centrotours Muamer Lutvić izjavio je da je Turkiye već 15 godina top destinacija za ljetovanje i da su rezervacije već počele.

"Večeras su ovdje naši saradnici, partneri, hotelijeri iz Turkiye i naši klijenti. Danas najavljujemo naše programe ljetovanja u Turkiye za 2024. godinu“, rekao je Lutvić.

Ističući da će i ove godine svojim klijentima nuditi najbolje moguće uvjete ljetovanja, Lutvić je kazao da je ponuda za Turkiye ove godine bolja nego ikada i da se očekuje da se nadmaše prošlogodišnje brojke.

Pozvao je građane da već sada rezerviraju svoje aranžmane jer su povoljnie cijene.

“Turkiye je najbolja ljetna turistička destinacija već 15 godina i ima najbolju uslugu. Naši klijenti su to prepoznali“, istakao je Lutvić i dodao da su turisti uvijek zadovoljni po povratku sa odmora u Turkiye.

Savas Kapan iz lanca Club Hotel Phaselis Rose je kazao da već šestu godinu sarađuju sa bh. agencijama i da vole i cijene turiste iz BiH.

“Kao rukovodilac sam uvijek i lično na raspolaganju ljudima iz BiH i mogu me kontaktirati 24 sata na dan“, kazao je Kapan.

Antalijski hotelijer Hikmet Tuman iz Magiv Life Jacarande izrazio je zadovoljstvo zbog prisustvovanja ovako velikom skupu na kojem ima priliku upoznati ljude iz turističkog sektora i uspostaviti saradnju s njima.

“Nadam se da će naša saradnja nastaviti jačati i narednih godina jer želimo vidjeti što više naše braće i sestara na ljetovanju u Turkiye. Hvala vam na gostoprimstvu. Prvi put sam u Sarajevu i zaista se osjećam kao kod kuće“, naglasio je Tuman.

Ayse Akdeniz Cigdem iz hotela Miranda u Sarajevo je došla iz Bodruma kako bi pozvala bh. građane da posjete njen grad.

“Naš hotel je otvoren prije dvije godine i tu smo da ga predstavimo. Dolazim iz Bodruma, prelijepog grada koji nudi izuzetne usluge za ljetovanje i želimo ga dodatno predstaviti bh. turistima. To je lijepa i globalno popularna destinacija i želimo da vidimo i više posjetitelja iz BiH“, kazala je Cigdem.

TRT Balkan / agencije