Soylu je o operaciji govorio u Centru za sigurnost i koordinaciju vanrednim situacijama (GAMER) pri ministarstvu.     Foto: AA

Ministar unutrašnjih poslova Turkiye Suleyman Soylu saopćio je kako su u operaciji ”Gazi Turgut Aslan“, usmjerenoj protiv finansijskih struktura terorističke organizacije Fetullahci (FETO), privedene 543 osumnjičene osobe.

Soylu je o operaciji govorio u Centru za sigurnost i koordinaciju vanrednim situacijama (GAMER) pri ministarstvu.

Istakao je kako je operacija pokrenuta kao rezultat osmomjesečnog detaljnog rada te da je usmjerena ka trenutnim strukturama FETO-a, regrutovanju novih članova i otkrivanju izvora finansiranja.

U akciju su uključeni Timovi za borbu protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala (KOM), Tim za borbu protiv terorizma (TEM), Službe za borbu protiv kibernetičkog kriminala, obavještajne službe i služba za istraživanje finansijskih krivičnih djela (MASAK).

Soylu je kazao kako je riječ o operaciji organizovanoj nakon saznanja da postoje strukture uključujući i pripadnike terorističke organizacije koji su izbjegli u inostranstvo, koje nastavljaju s aktivnostima u zemlji i izvan nje, a tiču se održavanja postojanja terorističke organizacije i njenog finansiranja.

”Ustanovljeno je da su vršeni redovni i sistematski transferi novca članovima organizacije, koji su učestvovali u dosadašnjem strukturiranju terorističke organizacije FETO i striktno se pridržavali organizacionih instrukcija“, kazao je Soylu.

Prema njegovim riječima, istražne radnje koje su trajale osam mjeseci pokazuju kako su se transferi odvijali kargo putem i pomoću bankomata.

Ministar je kazao kako su vođe u inostranstvu redovno članovima uplaćivali između 3.000 lira (164 eura, op.a.) i 6.000 lira (328 eura) kako bi nastavili finansijsku strukturu u Turkiye.

Prema njegovim riječima, otkriveno je da su korištena beskartična plaćanja, kargo pošiljke i fizički susreti.

“U okviru ove operacije je donesena naredba o privođenju 704 osobe, a dosad su 543 privedene“, kazao je Soylu.

Istakao je kako su odobrenja dala tužilaštva u 81 provinciji, a izvedena su istovremeno u 59 provincija.

Zahvalio je svima koji su doprinijeli njenom provođenju, uključujući glavnog savjetnika turskog predsjednika.

TRT Balkan / agencije