Turske snage sigurnosti su od aprila ove godine u sjevernom Iraku neutralizirale 371 teroristu PKK-a.     Foto: AA

Obraćajući se novinarima u glavnom gradu Ankari, Akar je rekao da je 371 terorista do sada neutraliziran u okviru operacije "Kandža - Katanac", koja je u aprilu ove godine pokrenuta na sjeveru Iraka.

Kako je kazao, u operaciji je uništeno više od 400 skloništa i više od 2.000 mina.
"Turkiye će odlučno nastaviti sa svojim antiterorističkim operacijama sve dok i posljednji terorista ne bude neutraliziran", poručio je turski ministar odbrane.

Turkiye je pokrenula niz operacija protiv PKK-a u sjevernom Iraku od 2020. godine, a operacija "Kandža - Katanac" pokrenuta je u aprilu ove godine ciljajući skrovišta terorista PKK-a u sjevernoiračkim područjima, naročito u području Metine, Zapa i Avasin-Basyana.

Prethodno su pokrenute operacije Turkiye "Kandža - Tigar" i "Kandža - Orao" 2020. godine kako bi obezbijedile sigurnost turskog naroda i granica tako što će neutralizirati prijetnju PKK-a i ostalih terorističkih grupa koje koriste sjever Iraka za planiranje prekograničnih napada.

Turske snage sigurnosti provode opsežnu borbu protiv terorista PKK-a unutar Turkiye, ali i na sjeveru susjednih Iraka i Sirije.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi, među kojima žene i djecu.

TRT Balkan / agencije