Tokom posjete Erdogan i Orban će razgovarati o svim aspektima bilateralnih odnosa, kao i regionalnim i međunarodnim pitanjima.     Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i mađarski premijer Viktor Orban sastali su se u nedjelju u Budimpešti, glavnom gradu Mađarske.

Erdogan i Orban su na sastanku održanom iza zatvorenih vrata razgovarali o bilateralnim odnosima, uključujući i proces pridruživanja Turkiye Evropskoj uniji (EU).

Dvojica čelnika razgovarali su i o najvažnijim regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Erdogan i Orban održali su također sastanak na nivou delegacija dviju država.

Tursku delegaciju činili su turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan, ministar energetike i prirodnih resursa Alparslan Bayraktar, ministar omladine i sporta Osman Askin Bak, ministar industrije i tehnologije Mehmet Fatih Kacir, ministar trgovine Omer Bolat, direktor za komunikacije predsjedničkog ureda Fahrettin Altun, te Erdoganov glavni savjetnik Akif Cagatay Kilić.

Kasnije u nedjelju, Erdogan će prisustvovati Svjetskom atletskom prvenstvu kao i svečanosti povodom osnivanja države Mađarske.

Očekuje se da će tokom jednodnevne posjete Erdogan održati i razgovore sa drugim kolegama, uključujući predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Odnosi između Turkiye i Mađarske podignuti su na nivo strateškog partnerstva 2013. godine nakon uspostavljanja Savjeta za stratešku saradnju na visokom nivou. Prijateljske veze su posljednjih godina dobile momentum na svim poljima.

Ovog decembra dvije države proslaviće 100. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa.

TRT Balkan / agencije