Turskim tokom i TANAP-om isporučeno 97,3 milijarde kubnih metara gasa

Turskim tokom i TANAP-om isporučeno 97,3 milijarde kubnih metara gasa

Oba gasovoda predstavljaju ključnu infrastrukturu za osiguranje opskrbe energijom Turkiye.
Od kada je TANAP počeo s radom, ukupno 20,5 milijardi kubnih metara gasa je transportovano u Turkiye i 19,5 milijardi kubnih metara u Evropu.       Foto: AA

Ukupno 97,3 milijardi kubnih metara gasa transportovano je kroz Turski tok i Transanadolijski gasovod (TANAP) do Turkiye i Evrope, pokazuju podaci koje je prikupila Anadolija.

Od otvaranja 8. januara 2020. godine, Turskim tokom je do sada transportovano 26,75 milijardi kubnih metara gasa u Turkiye i 30,55 milijardi kubnih metara u Evropu. Samo u 2022. godini ovaj broj je iznosio 8,6 milijardi kubnih metara za Turkiye i 12,5 milijardi kubnih metara za Evropu.

Turski tok se sastoji od dvije morske linije dužine 930 kilometara, koje se protežu od Rusije do Turkiye preko Crnog mora i dvije odvojene kopnene linije u dužini od 142 i 70 kilometara.

S ukupnim kapacitetom od 31,5 milijardi kubnih metara, gradnja Turskog toka je prvi put najavljena tokom službene posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Turkiye u decembru 2014. godine.

Prva linija kapaciteta 15,75 milijardi kubnih metara namijenjena je za snabdijevanje domaćih kupaca u Turkiye, a druga, s još 15,75 milijardi kubnih metara, prenosi ruski gas dalje u Evropu preko Bugarske.

Proširenje TANAP-a u toku

TANAP-om, koji je poznat kao "kičma" Južnog gasnog koridora i kapija za azerbejdžanski gas u Turkiye i Evropu, transportovao je 5,8 milijardi kubnih metara gasa prošle godine u Turkiye, dok je do Evrope stiglo 11,3 milijardi kubnih metara gasa.

Od kada je TANAP počeo s radom, ukupno 20,5 milijardi kubnih metara gasa je transportovano u Turkiye i 19,5 milijardi kubnih metara u Evropu.

TANAP transportuje 16 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od čega 6 milijardi kubnih metara gasa ide za Turkiye, a 10 milijardi za Evropu. Počinje na gruzijsko-turskoj granici, proteže se 1.811 kilometara kroz 20 provincija i povezuje se na Transjadranski naftovod (TAP) na grčkoj granici.

Trenutno su u toku radovi na proširenju gasovoda kako bi se njegov kapacitet povećao do maksimuma, koji je prvobitno projektovan, a to je isporuka 32 milijarde kubnih metara.

Prvi gas kroz TANAP-ov turski krak koji se proteže od granice između Gruzije i Turske do izlazne tačke u Eskisehiru transportovan je 30. juna 2018. godine, dok je prvi gas kroz evropski krak od Eskisehira do tursko-grčke granice stigao u Evropu u decembru 2020. godine.

TRT Balkan / agencije