Ovaj potez uslijedio je nakon što je predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan podnio krivičnu prijavu tužiocima u glavnom gradu Ankari zbog te provokacije.     Foto: AA

Turski tužioci otvorili su istragu o kriminalnoj provokaciji pristalica terorističke grupe PKK/YPG u Švedskoj usmjerenoj protiv turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Ovaj potez uslijedio je nakon što je predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan podnio krivičnu prijavu tužiocima u glavnom gradu Ankari zbog te provokacije.

"Podnesena je krivična prijava Glavnom javnom tužilaštvu Ankare u kojoj se traži pokretanje istrage o počiniocima zbog krivičnih djela usmjerenih protiv našeg predsjednika", naveo je Erdoganov advokat Huseyin Aydin na Twitteru.

Nakon pritiska da Švedska preduzme snažnije akcije protiv terorističkih grupa koje ciljaju na tursku javnost i njene lidere, u glavnom gradu Štokholmu u četvrtak je održan protest koji je predstavljao provokaciju i kriminalnu prijetnju.

Pristalice terorističke organizacije PKK/YPG, okupljene ispred historijske gradske vijećnice u glavnom gradu Štokholmu, okačile su lutku u liku turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na stup ispred zgrade i podijelili snimak na društvenim mrežama.

Na snimku, koji se dijeli na profilima povezanim s terorističkom organizacijom PKK/YPG, mogu se vidjeti i prijetnje usmjerene prema Turkiye i Erdoganu.

Švedski ambasador u Ankari Staffan Herrstrom zbog incidenta je pozvan u tursko Ministarstvo vanjskih poslova.

U novembru prošle godine, pristalice terorističke grupe PKK/YPG organizovale su projekciju vizuelnih sadržaja kojima vrijeđaju Erdogana na zgradi turske ambasade u Štokholmu.

Finska i Švedska službeno su u maju prošle godine podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, napuštajući višedecenijsko vojno nesvrstavanje, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine.

Turkiye je kao važna članica NATO-a izrazila prigovore, optužujući dvije nordijske zemlje da tolerišu, pa čak i podržavaju terorističke organizacije.

U junu su Turkiye, Švedska i Finska potpisale memorandum na samitu NATO-a kako bi odgovorile na legitimne sigurnosne brige Ankare, utirući put konačnom članstvu Švedske i Finske u NATO-u.

Turski zvaničnici navode da Švedska tek treba da ispuni obećanja.

PKK, koja je uvrštena na listu terorističkih organizacija u Turkiye, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji, tokom perioda dužeg od 35 godina usmrtila je više od 40.000 ljudi, među kojima su žene, djeca i starije osobe. YPG je sirijski ogranak PKK-a.

TRT Balkan / agencije