23. aprila bit će predat Oružanim snagama na testiranje.          Foto: AA

Turski proizvođač oklopnih vozila BMC završio je s radovima na redizajniranom tenku Altay, koji je došao u fazu serijske proizvodnje, a 23. aprila bit će predat Oružanim snagama na testiranje.

Član Izvršnog odbora i glavni menadžer BMC-a Murat Yalcintas dao je informacije o projektima koje su proveli, s posebnim osvrtom na projekat tenka Altay.

Navodeći da je "BMC Savunma", koja će proizvoditi tenk Altay, 100 posto turska kompanija, Yalcintas je rekao da prava intelektualnog vlasništva tenka Altay i motora proizvedenih u kompaniji pripadaju Direkciji za odbrambenu industriju pri Predsjedništvu Turkiye.

"Proizvodnja tenka Altay je završena, želimo ga isporučiti turskim oružanim snagama na testiranje 23. aprila. Ovo je potpuno novi Altay. Tenk koji imamo nije stari tenk koji je prvi put dizajniran 2000. godine. U ovom trenutku ne postoji prepreka za serijsku proizvodnju tenka Altay. Završen je projektni rad na domaćoj pogonskoj grupi, prototipovi su proizvedeni i ispitani. Procjenjuje se da će ispitivanja trajati 1,5 do dvije godine", rekao je Yalcintas, te dodao:

"U poziciji smo da isporučimo naš novi tenk Altay u inventar turskih oružanih snaga do 2026. Trenutno postoje zahtjevi iz mnogih prijateljskih i savezničkih zemalja. Ukoliko to Ministarstvo nacionalne odbrane odobri, možemo izvoziti tenk Altay u prijateljske i savezničke zemlje."

Novi tenk Altay s daleko superiornijim mogućnostima nastao je nakon lokalizacije i dodatnih mogućnosti napravljenih na prototipovima tenkova Altay proizvedenih 2014.

Među novim mogućnostima koje su dodane tenku Altay su sistem aktivne zaštite, poboljšani sistem oklopa, obnovljeni sistem upravljanja paljbom, obnovljeni sistem upravljanja vozilom, lokalizirani sistemi (smanjenje brzine, nišanski sistem 2. stepena, gusjenice, prstenasti zupčanik), pumpe za gorivo i hidraulika, mobilna mreža za prikrivanje, periskop, rotor...).

Testovi vožnje novog tenka Altay uspješno su završeni u periodu april-decembar 2022. godine.

Očekuje se da će testovi tenka Altay u turskim oružanim snagama biti završeni 2024. godine. U 2025. godini počinje masovna proizvodnja tenka Altay, a potom i isporuka Oružanim snagama Turkiye.

Od druge polovine 2026. godine planira se nastavak masovne proizvodnje Altay tenka s domaćim motorom.

TRT Balkan / agencije