Turski ratni brod "TCG Anadolu" otvoren za posjetioce u Izmiru

Turski ratni brod "TCG Anadolu" otvoren za posjetioce u Izmiru

Na brodu su izloženi i drugi skorašnji odbrambeni projekti.
Ratni brod "TCG Anadolu" je 10. aprila pristao u istanbulsku luku Sarayburnu.     Foto: AA

Najveći turski ratni brod "TCG Anadolu" otvoren je u srijedu za posjetioce u luci Alsancak u egejskom gradu Izmiru u Turkiye.

Ratni brod "TCG Anadolu" je 10. aprila pristao u istanbulsku luku Sarayburnu gdje je bio otvoren za posjetioce, a do 17. aprila, ugostio je 140.055 posjetilaca.

Na brodu su izloženi i drugi nedavni turski odbrambeni projekti, kao što je prvi domaći bespilotni borbeni avion Kizilelma, Bayraktar TB3 i novi tenk Altay.

Izgradnja ratnog broda "TCG Anadolu" počela je u aprilu 2016. i završena ove godine. Oko 70 posto ratnog broda izgrađeno je lokalnim kapacitetima.

Brod "TCG Anadolu" može prebaciti jedinice veličine bataljona na određenu lokaciju uz vlastitu logističku podršku, bez potrebe za podrškom matične baze. Izgrađen u istanbulskom brodogradilištu Sedef, ovaj ratni brod može prevoziti helikoptere, dronove, kopnena vozila, laka ratna plovila i osoblje. Šest helikoptera može istovremeno sletjeti ili poletjeti, a bespilotne borbene letjelice takođe mogu biti raspoređene na palubi.

Brod, sa bolnicom i dvije operacione sale, može primiti oko 1.200 osoba. Ratni brod "TCG Anadolu" je dug 231 metar i širok 32 metra, a može prevoziti teret od oko 27.000 tona.

TRT Balkan / agencije