Od početka procesa istraživanja i razvoja dronova 2003. godine, Baykar je zaradio 75 posto svih svojih prihoda od izvoza.      Foto: AA

Turski proizvođač dronova Baykar potpisao je sa Saudijskom Arabijom najveći odbrambeni ugovor u historiji Turkiye.

Haluk Bayraktar, generalni direktor kompanije, objavio je u utorak na Twitteru da su Baykar i saudijsko Ministarstvo odbrane potpisali ugovor za borbeni dron kompanije Akinci.

Akinci može nositi različite terete, a opremljen je dvostrukom avionikom s umjetnom inteligencijom.

U stanju je da izvodi operacije koje se izvode s borbenim avionima, noseći sisteme elektronske podrške, sisteme dvostruke satelitske komunikacije, radar zrak-zrak, radar za izbegavanje sudara i radar sa sintetičkim otvorom.

Može se koristiti i u napadnim misijama zrak-zemlja i zrak-zrak.

U sklopu posjete predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Saudijskoj Arabiji, dvije zemlje su u ponedjeljak potpisale niz sporazuma koji obuhvataju investicije, odbrambenu industriju, energetiku i komunikacije.

Od početka procesa istraživanja i razvoja bespilotnih letjelica 2003. godine, Baykar je zaradio 75 posto svih svojih prihoda od izvoza.

Prema podacima Skupštine turskih izvoznika (TIM) 2021. godine, postao je lider u izvozu odbrambene i avioindustrije.

Baykar, čija je stopa izvoza iznosila 99,3 posto u ugovorima potpisanim 2022. godine, prijavio je prihod od 1,18 milijardi dolara.

Albanija je u decembru kupila i tri bespilotne letjelice Bayraktar TB2, model koji postaje sve popularniji nakon što su ga ukrajinske snage koristile protiv ruskih snaga.

TRT Balkan