Dvije nordijske zemlje potpisale su u junu memorandum o saradnji s Turkiye u borbi protiv terorizma.     Foto: AA

Nakon ceremonije dobrodošlice, Erdogan i novi švedski premijer Kristersson započeli su direktni sastanak u predsjedničkoj palači.

Finska i Švedska su podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u kao odgovor na tekući rat Rusije protiv Ukrajine, ali su se suočile s protivljenjem Turkiye, koja ih optužuje da podržavaju terorističke grupe kao što je PKK.

Dvije nordijske zemlje potpisale su u junu memorandum o saradnji s Turkiye u borbi protiv terorizma. Ankara kaže da će dati zeleno svjetlo za njihovo pristupanje samo ako se pozabave ovim zabrinutostima.

Grupa PKK je označena kao teroristička organizacija od Turkiye, EU i SAD-a i odgovorna je za smrt 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i novorođenčad.

Trilateralni sporazum koji su Turkiye, Švedska i Finska potpisale u junu predviđa da Finska i Švedska neće pružati podršku grupi YPG/PYD, sirijskom ogranku PKK-a, i Terorističkoj organizaciji Fetullah (FETO), grupi koja stoji iza poraženog puča 2016. godine u Turkiye. U sporazumu se također navodi da Ankara pruža punu podršku Finskoj i Švedskoj protiv prijetnji njihovoj nacionalnoj sigurnosti.

TRT Balkan / agencije