Turski predsjednik Erdogan primio saudijskog prestolonasljednika Bin Salmana      Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan i saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman u srijedu su u Ankari razgovarali o novoj eri saradnje u bilateralnim odnosima, uključujući političke, ekonomske, vojne, sigurnosne i kulturološke veze.

Erdogan je uz državne počasti dočekao Bin Salmana u predsjedničkom kompleksu u turskoj prijestolnici, nakon čega su održali sastanak koji je trajao oko dva sata.

U zajedničkoj deklaraciji Turkiye i Saudijske Arabije navodi se da su dvojica čelnika na sastanku istakli odlučnost dviju država da započnu novu eru sveobuhvatne saradnje u mnogim oblastima.

Kako se navodi u deklaraciji, zvanični Ankara i Rijad odlučili su također da prodube konsultacije i saradnju o regionalnim pitanjima kako bi ojačali stabilnost i mir.

Muhammed bin Salman boravi u zvaničnoj posjeti Ankari      Foto: AA

Dvojica lidera obećali su da će razvijati i održavati saradnju na osnovama "historijskog bratstva" dva naroda radi budućnosti cijelog regiona.

Također, istakli su važnost povećanja broja letova, olakšavanja bilateralne trgovine, mogućnosti ulaganja s ciljem konkretnih partnerstava.

U zajedničkoj deklaraciji se navodi da je Saudijska Arabija izrazila zahvalnost na podršci Turkiye kandidaturi Rijada da bude domaćin EXPO 2030.

Krajem aprila Erdogan je boravio u dvodnevnoj radnoj posjeti Saudijskoj Arabiji u cilju jačanja bilateralnih odnosa.

Erdogan se tada sastao sa saudijskim kraljem Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom, kao i sa prestolonasljednikom, te razgovarao o brojnim međunarodnim, regionalnim i bilateralnim pitanjima.

Po povratku u Turkiye nakon posjete Saudijskoj Arabiji, Erdogan je rekao da su Ankara i Rijad odlučni da nastave napore za zajedničke interese i stabilnost cijelog regiona.

TRT Balkan / agencije