Diplomatski odnosi između Turkiye i Kine uspostavljeni su 1971. godine. U 2010. odnosi su podignuti na nivo strateške saradnje.      Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan primio je kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija u Ankari.

Ranije u srijedu, Wang, koji je također član političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (CPC), sastao se sa turskim ministrom vanjskih poslova Hakanom Fidanom kako bi razgovarao o bilateralnim odnosima, regionalnim i međunarodnim pitanjima.

„Tokom sastanka, na kojem su razmotreni svi aspekti tursko-kineskih odnosa, razgovarano je o načinima da se efikasnije koriste mehanizmi dijaloga i konsultacija između dvije zemlje kao što su Međuvladin komitet za saradnju, Konsultativni mehanizam ministara vanjskih poslova, Konzularne konsultacije, Zajedničke Ekonomska komisija", tvitovala je Direkcija za komunikacije Turkiye nakon sastanka.

Po pitanju intenziviranja napora za usklađivanje kineske Inicijative Pojas i put i Turske inicijative za srednji koridor, Erdogan je rekao da oni žele održati prvi sastanak radne grupe na visokom nivou osnovane u tu svrhu, dodaje se.

Erdogan je prenio želju za jačom saradnjom između dvije zemlje, koje imaju značajan uticaj u globalnim i regionalnim poslovima, saopćeno je iz Uprave.

Razgovarano je i o načinima postizanja uravnoteženije i održivije strukture bilateralne trgovine između Turkiye i Kine i pitanjima međusobnog povećanja investicija.

Kina je u utorak smijenila ministra vanjskih poslova Qin Ganga, koji se nije pojavio u javnosti mjesec dana, i ponovo imenovala Wanga na njegovu bivšu funkciju glavnog diplomate zemlje.

Diplomatski odnosi između Turkiye i Kine uspostavljeni su 1971. godine. U 2010. odnosi su podignuti na nivo strateške saradnje.

TRT Balkan / agencije