"Prošlo je godinu dana od zemljotresa koji je pogodio 14 miliona ljudi, a mi brzo ispunjavamo naše obećanje da ćemo zaliječiti rane ljudi", rekao je Erdogan.      Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prisustvovao je ceremoniji otvaranja Gradske bolnice u Gaziantepu i svečanom uručivanju ključeva stanova građanima koji su ostali bez domova u zemljotresu koji je u februaru prošle godine pogodio jugoistok zemlje.

"Nećemo biti mirni sve dok ne obnovimo naše gradove pogođene zemljotresom, uključujući njihovu infrastrukturu u gradskim centrima i selima", kazao je Erdogan u obraćanju.

Istakao je da danas zvanično otvaraju novu bolnicu, novoizgrađene puteve i predaju stanove građanima.

"Prošlo je godinu dana od zemljotresa koji je pogodio 14 miliona ljudi, a mi brzo ispunjavamo naše obećanje da ćemo zaliječiti rane ljudi", rekao je Erdogan.

Istakao je da Gradska bolnica u Gaziantepu raspolaže zatvorenom površinom od 680 hiljada kvadratnih metara te sa ukupno 1.875 kreveta.

"Nećemo biti mirni sve dok ne obnovimo naše gradove pogođene zemljotresom, uključujući njihovu infrastrukturu u gradskim centrima i selima", kazao je Erdogan u obraćanju.     Foto: AA

Dodao je da su počeli uručivati i ključeve novoizgrađenih stanova ljudima koji su u razornom zemljotresu ostali bez krova nad glavom.

"Uručili smo jučer prve stanove korisnicima u Hatayu, danas isto radimo u Gaziantepu, u utorak u Kahramanmarasu, u srijedu u Sanliurfi, u četvrtak u Adiyamanu i u Elazigu u petak", kazao je Erdogan.

Ceremoniji otvaranja bolnice u Gaziantepu prisustvovali su i ministar trezora i finansija Mehmet Simsek, ministar zdravlja Fahrettin Koca i drugi visoki zvaničnici.

U okviru građevinskih radova koje trenutno u regiji vrši Ministarstvo životne sredine i urbanizacije, na 930 gradilišta u 11 gradova pogođenih zemljotresom radi 110.450 radnika.

Na području pogođenom zemljotresom u roku od dva mjeseca korisnicima će biti predati ključevi 75.364 domova, a do kraja godine ukupno 200 hiljada.

Prema procjeni štete u 11 gradova pogođenih zemljotresom, teško je oštećeno i postalo neupotrebljivo ukupno 850 hiljada jedinica, uključujući 680 hiljada domova i 170 hiljada privrednih objekata. Šteta izazvana zemljotresom procijenjena je na 104 milijarde dolara.

U razornom zemljotresu koji je u ranim jutarnjim satima 6. februara pogodio jugoistok Turkiye poginulo je više od 53 hiljade građana.

TRT Balkan / agencije