Saudijska Arabija biće domaćin dva samita, Arapske lige i Organizacije islamske saradnje (OIC).     Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u subotu je otputovao u saudijsku prijestolnicu Rijad gdje će se održati dva samita arapskih i islamskih lidera na kojima će se razgovarati o sukobu u Pojasu Gaze,

Njegov avion poletio je sa aerodroma Esenboga u Ankari u 9.30 sati po lokalnom vremenu. U pratnji Erdogana su direktor za komunikacije Fahrettin Altun, šef Nacionalne obavještajne organizacije Ibrahim Kalin i glavni savjetnik predsjednika Akif Cagatay Kilic.

Saudijska Arabija biće domaćin dva samita, Arapske lige i Organizacije islamske saradnje (OIC).

Erdogan će prisustvovati 8. vanrednom islamskom samitu na kojem će razgovarati o izraelskim napadima na okupiranu palestinsku zemlju, posebno Pojas Gaze i palestinski narod.

Predstavnici islamskog svijeta će razmijeniti ideje o konkretnim koracima koje treba preduzeti u vezi s nedavnim dešavanjima.

Očekuje se i da će Erdogan održati bilateralne sastanke sa liderima koji učestvuju.

Izraelska vojska danima nastavlja napade na bolnice u Pojasu Gaze, pokrećući nasilne akcije koje su dovele do smrti i ranjavanja civila, izazivajući veliku zabrinutost za sudbinu raseljenih osoba u tim bolnicama.

Izraelski avioni su u petak naveče pojačali napade na bolnice u Pojasu Gaze, i to u blizini bolnice Al-Shifa, Indonezijske bolnice, bolnice Al-Awda, bolnice Al-Quds i dječije bolnice Al-Rantisi.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Najmanje 11.078 Palestinaca je ubijeno, među kojima 4.506 djece i 3.027 žena.

TRT Balkan / agencije