Erdogan je obećao da će obnoviti gradove u 11 provincija pogođenih zemljotresom, obećavajući da će izbrisati tragove zemljotresa koji su rezultirali gubitkom više od 50.000 života.     Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je manifest Partije pravde i razvoja (AK) uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora 14. maja.

Govoreći u glavnom gradu Ankari u utorak, Erdogan, također predsjedavajući AK partije, predstavio je izborni manifest od 23 tačke, koji se prvenstveno fokusira na korake za zacjeljivanje rana žrtava zemljotresa 6. februara u južnoj Turkiye.

"Svaki napad, svaka katastrofa, svaki bol koji doživimo, posebno zemljotresi od 6. februara, pokazuju da treba da učvrstimo jedinstvo, da više zaštitimo jedinstvo i još više ojačamo naše bratstvo", rekao je Erdogan.

"Potpuno ćemo izliječiti rane uzrokovane katastrofom u 11 provincija i susjednih gradova izgradnjom ukupno 650.000 novih kuća, od kojih će 319.000 biti isporučeno za godinu dana", dodao je.

Uz "model nacionalnog štita od rizika", dodao je da će 81 provincija biti transformisana u gradove otporne na katastrofe.

Obećavajući da će razviti Turkiye u narednom razdoblju, Erdogan je rekao: "Turkiye nema drugog izbora nego biti jaka, ostati jaka i povećati svoju moć kako ne bi ponovo pala u jamu političkog i ekonomskog ropstva."

Okrećući se ekonomiji, Erdogan je rekao da Turkiye namjerava smanjiti inflaciju na jednocifrenu brojku, dodajući: "Povećat ćemo razinu blagostanja naših zaposlenika, od državnih službenika do penzionera i radnika, uvijek povećavajući njihove plaće iznad inflacije.Turkiye će nastaviti s ulaganjima, proizvodnjom i izvozom sve dok ne postigne cilj da obim vanjske trgovine dostigne 1 trilion dolara."

“Osovina Turkiye”

“Turkiye će nastaviti svojim stabilnim putem kao ‘otok mira i sigurnosti’ u vrijeme kada se svijet i regija suočavaju s teškim izazovima”, rekao je Erdogan.

"Gradit ćemo osovinu Turkiye s vanjskom politikom u kojoj će i naša zemlja, naša regija i čovječanstvo pronaći mir i stabilnost, multilateralizam, više saradnje, mir, stabilnost i humanitarnu diplomatiju", naglasio je.

Podsjetio je učesnike da Turkiye može pregovarati s obje strane u rusko-ukrajinskom ratu, ostvariti konkretan napredak poput žitnog koridora i razmjene zarobljenika te zadržati mogućnost mira na stolu.

“Ankara također jača saradnju s islamskim svijetom bez ičijeg dopuštenja”, dodao je.

Osvrćući se na razvoj odbrambene industrije, Erdogan je rekao da je Turkiye za kratko vrijeme u odbrambenoj industriji postigla "status na kojem joj svijet zavidi”.

„Pored zadovoljavanja vlastitih potreba, napredujemo prema vrhu u odbrambenoj industriji kao zemlja koja može izvoziti proizvode odbrambene industrije u 170 zemalja, uključujući UAV-ove, UCAV-ove, Akincis (Baykarove UCAV-ove na velikim visinama), kopnena vozila i pomorske platforme “, dodao je.

Predsjednik je također rekao da će se moći Turkiye povećati u oblastima energetike, poljoprivrede, obrazovanja i transporta.

"Nadajmo se da ćemo 14. maja zajedno započeti zoru stoljeća Turkiye. Zajedno ćemo graditi mir, bratstvo, povjerenje, gradove, život i sreću", rekao je on.

TRT Balkan