Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan učestvovao je u tradicionalnom godišnjem izboru za fotografije godine agencije Anadolu.              Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan učestvovao je u tradicionalnom godišnjem izboru za fotografije godine agencije Anadolu.

Glasati se može za ukupno 147 najimpresivnijih fotografija fotoreportera i reportera AA koje su tokom 2023. godine ovjekovječile razne teme kao što su rat, politika, sport i život, a koje su se često pojavljivale i na naslovnicama svjetskih medija.

Pored kategorija "Vijest", "Sport" i "Okoliš i život" ove godine su dodane dvije posebne kategorije "Gaza: Dokazi" i "Zemljotres: Nada".

Erdogan je osnovne informacije o fotografijama dobio od Serdara Karagoza, generalnog direktora agencije Anadolu.

Turski predsjednik je u kategoriji "Vijesti" odabrao fotografiju "Stoljeće Turkiye" koju je napravio Aytug Can Sencar. U istoj kategoriji glasao je i za fotografiju "S.O.S" koji je snimio Yair Palti.

Erdogan je kategoriji "Gaza: Dokazi" glasao za fotografiju "Neopisivo" Mustafe Hassone i fotografiju pod nazivom "Masovna grobnica" autora Mohammada Fayqa.

U kategoriji "Zemljotres: Nada", Erdogan je izabrao fotografiju "Nada zemljotresa" Aytuga Cana Sencara, a u kategoriji "Okoliš i život" glasao je za fotografiju "Namaz kod prve kible" Mostafe Alkharoufa.

Glasanju je prisustvovao i šef Ureda za komunikacije pri Uredu predsjednika Turkiye Fahrettin Altun.

TRT Balkan / agencije