Rutte će preuzeti dužnost 1. oktobra i postati 14. generalni sekretar NATO-a.       Foto: Reuters

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan čestitao je holandskom premijeru Marku Rutteu na izboru za novog generalnog sekretara NATO-a.

Direkcija za komunikacije Turkiye saopštila je da je Erdogan telefonski razgovarao s Rutteom i poželio mu uspjeh na novoj funkciji, dok je holandski premijer zahvalio turskom predsjedniku na podršci.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka parlamentarne grupe Partije pravde i razvoja (AK) u glavnom gradu Ankari, Erdogan je rekao da je tokom telefonskog razgovora čestitao Rutteu na novoj funkciji.

Predsjednik Turkiye je rekao da planiraju da se sastanu u Washingtonu, dok je Rutte izrazio namjeru da posjeti Turkiye bez čekanja sastanka u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Članice NATO-u izabrale su odlazećeg holandskog premijera Marka Ruttea za novog generalnog sekretara vojnog saveza", navodi se u zvaničnom saopštenju objavljenom u srijedu.

Rutte će preuzeti dužnost 1. oktobra i postati 14. generalni sekretar NATO-a kada Jensu Stoltenbergu istekne mandat nakon deset godina na čelu saveza.

TRT Balkan / agencije