Predsjednik Turkiye se obratio na otvaranju 13. konferencije ambasadora koja se održava u Ankari.    Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak kako njegova zemlja radi na uspostavi stabilnosti i prosperiteta na Balkanu. "Radimo na uspostavi stabilnosti, saradnje i prosperiteta na Balkanu, s kojim imamo duboke veze", rekao je turski predsjednik, govoreći na otvaranju 13. konferencije ambasadora koja se održava u Ankari. Osvrnuvši se na provedbu sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine, Erdogan je kazao: “Osigurali smo provedbu sporazuma o koridoru za izvoz žita. Time smo doprinijeli sigurnosti opskrbe u svijetu, u vrijeme kada je prehrambena kriza na vratima.” Osvrnuo se i na posljednje napade Izraela na palestinske civile.

“Džamija Al-Aksa je crvena linija za Turkiye”, rekao je Erdogan, te dodao:

“Nema opravdanja za ubijanje djece, beba u pelenama. Turkiye stoji uz palestinski narod i braću iz Gaze.” Dodao je da Ankara podržava dvodržavno rješenje u palestinsko-izraelskom konfliktu i podržava suverenitet Palestine. Tokom obraćanja, Erdogan je govorio i o borbi protiv terorizma.

“Nastavit ćemo našu borbu protiv terorizma. I dalje smo pri odluci da uspostavimo sigurnosnu liniju dubine 30 kilometara duž naše južne granice”, istakao je Erdogan. Naglasio je kako će uskoro ujediniti prstenove sigurnosnog pojasa u Siriji čišćenjem posljednjih područja na kojima se gnijezdi teroristička organizacija PKK.

“Nijedna država NATO-a ne bi trebala biti sigurno utočište za FETO-ove smutljivce i teroriste PKK-a koji bježe od turskog pravosuđa”, kazao je Erdogan.

TRT Balkan / agencije