Erdogan je podsjetio na političke i humanitarne prijetnje koje okružuju Turkiye.    Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obećao je u utorak da će uskoro objaviti različite projekte koji će dodatno povećati snagu turske vojske na kopnu, u zraku i na moru.

"Nalazimo se u fazi kada projekti naše odbrambene industrije, koje provodimo s pažnjom, marljivo i odlučno, nadopunjuju našu političku i ekonomsku snagu," rekao je predsjednik Erdogan na iftaru s brigadom za humanitarnu pomoć turske vojske u Ankari .

Erdogan je rekao da turska vojska ispisuje historiju svojim uspjesima "od sigurnosti granica do napora u borbi protiv terorizma, od međunarodnih misija do aktivnosti humanitarne pomoći", te da oni obnavljaju zemljotresom pogođena područja u skladu sa realnošću u regionu.

6. februara zemljotresi magnitude 7,7 i 7,6 pogodili su 11 turskih regija - Adanu, Adiyaman, Diyarbakir, Elazig, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaras, Kilis, Malatyu, Osmaniye i Sanliurfu. Više od 13,5 miliona ljudi u Turkiye je pogođeno razornim zemljotresima, kao i mnogi drugi u sjevernoj Siriji.

"Osigurali smo 3,3 miliona porodica sa sigurnim i mirnim domovima s našim projektima urbane transformacije i još 1,2 miliona porodica s kućama TOKI (uprava za stambeni razvoj u zemlji). Istovremeno renoviramo naše javne zgrade na planski način", dodao je predsjednik.

Erdogan je dalje podsjetio na političke i humanitarne prijetnje koje okružuju Turkiye, dodajući da "političke krize, sukobi, ratovi i tenzije" nikada ne izostaju i direktno utiču na regiju u kojoj se nalazi Turkiye.

TRT Balkan / agencije