"Ovaj barbarski, razbojnički i krvoločni pohlepnik po imenu Netanyahu, koji uvlači našu regiju i cijeli svijet u katastrofu, mora biti zaustavljen", rekao je Erdogan tokom svog govora u glavnom gradu Ankari.      Foto: AA

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, "koji uvlači region i cijeli svijet u katastrofu, mora biti zaustavljen", rekao je predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan.

"Ovaj barbarski, razbojnički i krvoločni pohlepnik po imenu Netanyahu, koji uvlači našu regiju i cijeli svijet u katastrofu, mora biti zaustavljen", rekao je Erdogan u nedjelju tokom svog govora u glavnom gradu Ankari.

"Kao Turkiye, protivimo se ugnjetavanju, masakru i nepravdi koja traje 76 godina. Stojimo uz palestinski narod svim našim sredstvima", dodao je.

O borbi protiv terorizma, Erdogan je rekao: "Turkiye ne može pronaći mir niti se osjećati sigurno sve dok se močvare koje stvaraju teror u sjevernom Iraku i Siriji ne isuše".

Više od 36.400 Palestinaca ubijeno je u Gazi u smrtonosnoj izraelskoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra nakon napada Hamasa. Većina ubijenih su žene i djeca, a više od 82.600 je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Ogromni dijelovi Gaze su u ruševinama usred izraelske blokade hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), čijom je najnovijom presudom Tel Avivu naloženo da odmah obustavi svoju operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od genocidnog rata koji je u toku.

TRT Balkan / agencije